Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna
Ověřit dostupnostProdukt Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna z kategorie Fair & Bio pražírna u nás najdete od 225 Kč.
Popis
Produkt Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna
BIO mletá káva s chutí broskví, červeného rybízu s květinovými tóny. Ethiopia Sidamo - FairTrade. Světlé pražení, vhodné pro přípravu alternativních metod.
O ZNAČCE
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Výběrovou Ethiopii si nejlépe vychutnáte jako filtrovanou nebo ve french pressu. Těsně před použitím doporučujeme kávu namlít na střední až větší hrubost (na jednu porci 12-15g), poté ji zalijte horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu nezapomeňte oddělit hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Družstvo Kilenso Mokonisa sídlí v regionu Sidamo, také známém jako Sidama, který se nachází na jihozápadě Ethiopie. Je součástí Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU), jedné z prvních producentských skupin, která zavedla nový fairtradový klimatický standard, což v praxi znamená zlepšení životních podmínek a příjmů pro 20 000 pěstitelů kávy a zároveň také větší odolnost vůči dopadům klimatických změn.
Svaz družstev OCFCU vyplácí 70% svých čistých příjmů zpět svým družstvům a Kilenso Mokonisa pak 70% svých zisků přímo členským farmářům. Fairtradový příplatek družstva investují ponejvíce do rozvoje vzdělávání, ale i dostupnosti zdravotní péče a dopravní infrastruktury.
Každý zemědělec se zde stará přibližně o 2 hektary půdy a jako meziplodinu používá tzv. falešný banán. Tato rostlina z čeledi banánovníkovitých, česky zvaná ensete habešské, je k tomu vhodná, protože nejenom, že zadržuje vlhkost v půdě a poskytuje tak přístup k vodě po dobu sucha. Je výborná také díky své prostorové efektivitě: Úroda z jednoho metru čtverečního totiž dokáže nakrmit více lidí než většina obilovin, takže je významnou potravinářskou plodinou. Vyrábí se z něj tři hlavní etiopská jídla – kocho, bulla a amicho.
Kocho je bezpochyby nejvýznamnější z nich. Z rostliny falešného banánu se vydře a naseká dužina, která se zabalí do listů, zakope do země a nechá se fermentovat několik týdnů i měsíců. Potom se hmota opět vyhrabe, smíchá s vodou a vznikne těsto, které se opět zabalí do listů a upeče v peci či přímo na ohni. Vzniklé chlebovité pečivo se konzumuje samotné i jako příloha k dalším místním pokrmům.
Bulla je škrobovitý bílý prášek s aroma připomínajícím čerstvý sýr a lze jej skladovat i roky. Pro přípravu pokrmů se prášek rehydratuje a zpracuje do kaší, knedlíků nebo nápojů.
Amicho je nakrájená a uvařená hlíza ensete, podobným způsobem u nás vaříme brambory.
Družstvo si ročně samo vypěstuje přibližně 80 000 sazenic pro doplnění svých členských farem. To je velmi důležité, protože kávovníky stárnou a je tedy nutná jejich neustálá obnova. Novým rostlinám trvá 3 – 5 let, než začnou plodit.