Dobrotyspříběhem

Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna

Ověřit dostupnost
225,00 Kč

Produkt Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna z kategorie Fair & Bio pražírna u nás najdete od 225 Kč.

8594209981021
Skladem

Popis

Produkt Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna

BIO mletá káva s chutí broskví, červeného rybízu s květinovými tóny. Ethiopia Sidamo - FairTrade. Světlé pražení, vhodné pro přípravu alternativních metod.

O ZNAČCE

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-FILTR_S

Výběrovou Ethiopii si nejlépe vychutnáte jako filtrovanou nebo ve french pressu. Těsně před použitím doporučujeme kávu namlít na střední až větší hrubost (na jednu porci 12-15g), poté ji zalijte horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu nezapomeňte oddělit hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.

Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.

PĚSTITELÉ A PŮVOD

Družstvo Kilenso Mokonisa sídlí v regionu Sidamo, také známém jako Sidama, který se nachází na jihozápadě Ethiopie. Je součástí Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU), jedné z prvních producentských skupin, která zavedla nový fairtradový klimatický standard, což v praxi znamená zlepšení životních podmínek a příjmů pro 20 000 pěstitelů kávy a zároveň také větší odolnost vůči dopadům klimatických změn.

Svaz družstev OCFCU vyplácí 70% svých čistých příjmů zpět svým družstvům a Kilenso Mokonisa pak 70% svých zisků přímo členským farmářům. Fairtradový příplatek družstva investují ponejvíce do rozvoje vzdělávání, ale i dostupnosti zdravotní péče a dopravní infrastruktury.

Každý zemědělec se zde stará přibližně o 2 hektary půdy a jako meziplodinu používá tzv. falešný banán. Tato rostlina z čeledi banánovníkovitých, česky zvaná ensete habešské, je k tomu vhodná, protože nejenom, že zadržuje vlhkost v půdě a poskytuje tak přístup k vodě po dobu sucha. Je výborná také díky své prostorové efektivitě: Úroda z jednoho metru čtverečního totiž dokáže nakrmit více lidí než většina obilovin, takže je významnou potravinářskou plodinou. Vyrábí se z něj tři hlavní etiopská jídla – kocho, bulla a amicho.

Kocho je bezpochyby nejvýznamnější z nich. Z rostliny falešného banánu se vydře a naseká dužina, která se zabalí do listů, zakope do země a nechá se fermentovat několik týdnů i měsíců. Potom se hmota opět vyhrabe, smíchá s vodou a vznikne těsto, které se opět zabalí do listů a upeče v peci či přímo na ohni. Vzniklé chlebovité pečivo se konzumuje samotné i jako příloha k dalším místním pokrmům.

Bulla je škrobovitý bílý prášek s aroma připomínajícím čerstvý sýr a lze jej skladovat i roky. Pro přípravu pokrmů se prášek rehydratuje a zpracuje do kaší, knedlíků nebo nápojů.

Amicho je nakrájená a uvařená hlíza ensete, podobným způsobem u nás vaříme brambory.

Družstvo si ročně samo vypěstuje přibližně 80 000 sazenic pro doplnění svých členských farem. To je velmi důležité, protože kávovníky stárnou a je tedy nutná jejich neustálá obnova. Novým rostlinám trvá 3 – 5 let, než začnou plodit.

Porovnání cen

Výběrová káva Ethiopia BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna

225,00 Kč

Další produkty od výrobce Fair & Bio pražírna

Další produkty z kategorie Fair & Bio pražírna